Social Issues

Boikot adalah budaya Orang Islam? Betul kah?

1. Aku mengetahui amalan boikot, bermula fatwa al-Qaradawi. Beliau melancarkan boikot beberapa barangan niaga yang kononnya ada kaitan dengan Israel, seperti McD. Menariknya, McD yang kononnya ada kaitan dengan kafir itu tetap dipenuhi oleh orang Islam juga.

2. Amalan boikot itu merebak ke banyak negara orang Islam. Kempen boikot ini amat ketara berlaku di negara yang muslimnya ramai, seperti Pakistan, Mesir, Saudi dan tidak ketinggalan juga Malaysia.

3. Semenjak PH menguasai Putrajaya, UMNO dan PAS amat galak mengangkat isu perkauman melayu yang disulami ayat-ayat Islam. Di tambah pula dengan polisi PH yang gagal memberi keyakinan pada melayu, sedikit sebanyak isu perkauman dan agama ini semakin mendapat tempat dalam hati dan jiwa orang melayu.

4. Sebelum ini, kita digemparkan dengan kempen MTM (melayu tolong melayu) yang memberi motif untuk memboikot cina. Makanya, disenaraikan senarai produk kegunaan harian yang diberi label DAP. Minyak masak DAP, tepung DAP, beras DAP; boleh dikatakan hampir kegunaan harian kita adalah produk yang dikeluarkan oleh syarikat cina yang pendokong-pendokong UMNO dan PAS cuba jenamakan sebagai hak milik DAP.

5. Pelakon Rosyam Noor juga mendapat tempias; apabila disebarkan oleh melayu rasis bahawa syarikat perniagaan beliau itu, tokey besarnya adalah orang cina dan dia hanya mendapat saham yang kecil sahaja.

6. Dengan budaya boikot ini, jika diperhatikan, perniagaan itu berjalan seperti biasa. Bangsa cina itu tetap berniaga seperti biasa. Tetapi yang semakin mendapat bahananya, peniaga melayu sendiri

7. Budaya boikot memboikot perniagaan – Walaupun asalnya terhadap cina, rupa-rupanya sebati dalam jiwa melayu. Makanya, melayu mula memboikot sesama melayu pula. Dari sudut kesannya, melayu boikot melayu lebih berkesan berbanding melayu boikot cina. Kes ini dapat dilihat dari luahan peniaga melayu di RnR Gambang.

8. Tun M selalu ulang ungkapan British bahawa melayu malas. Ramai yang faham tuduhan Tun M Itu bahawa melayu benar-benar pemalas. Tp yang aku faham, Tun M macam nak bagitau bahawa maksud malas itu adalah, melayu tidak mampu bersaing dengan bangsa lain. Tun M cakap melayu hanya berbangga dengan keris dan pahlawan melayu yang merujuk kepada kekuatan dan kuasa, tetapi apabila tiada kuasa, mereka tidak mampu berdiri sendiri.

9. Kalau melayu ada kemampuan bersaing, sudah pasti tiada budaya boikot. Kempen boikot macam mana pun, melayu yang mampu bersaing tidak akan ikut boikot tersebut.

10. Dahulu, kalau seorang peniaga melayu berniaga kedai makan sudah laku, tiba-tiba ada melayu lain buka kedai makanan yang sama di sebelah kedainya, pasti akan kedengaran tuduhan “celup seluar dalam”, “teloq tak basuh” dan macam-macam lagi. Paling tidak pun, salah satu dua peniaga itu jumpa bomoh untuk kedai satu lagi tidak dimasuki pengunjung. Ini sikap orang yang tidak mampu bersaing.

11. Hak istimewa dalam bentuk perniagaan berasaskan bangsa kalau melayu angkat, melayu tidak akan maju. Tp, kalau melayu angkat kualiti dalam persaingan, saya yakin melayu mampu. Masalahnya pula, pemimpin melayu sendiri tanam doktrin bahawa melayu tak boleh berdiri sendiri. Pemimpin melayu sendiri ajar, melayu perlu ada naungan dan kebergantungan.

Source: Unknown writer – c&p from WA posting

 168 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button