Social Issues

“TRY ‘

“nak hilang kan stress? Try lah ni” :’(

Zaman sekarang bukan remaja je yang terjebak dengan dadah ni. Semua golongan mudah terjebak. Warga emas dan kanak kanak bawah umur pun ada yang cuba benda yang boleh bawak mati ni. Dalam masalah ni mungkin terpengaruh kawan, stress terlebih, masalah keluarga dan sebagainya. Ada juga yang mengambil dadah untuk jadi kuat, untuk stay up at night, biasa nya dilakukan oleh remaja. Dadah ni kalau once try tak ketagih tak apa, ni once try lagi dia nak try banyak kali. Tu yang bahaya untuk kesihatan dan keselamatan orang lain. Apabila mereka ketagih mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan nya. Mereka sanggup membunuh, merompak, mencuri, meragut dan sebagainya untuk mendapat kan wang untuk membeli dadah. Sangat berbahaya kerana mereka tidak boleh mengawal diri sekiranya ketagihan berlaku. Dalam hal ini pihak bertanggungjawab harus lah mengambil tindakan sewajar nya. Kegiatan ini bukan sahaja banyak di kawasan bandar, kawasan luar bandar lebih teruk terjebak dengan kegiatan pengambilan dadah ini. Pihak berkuasa juga perlu mengambil tindakan kepada supplier yang menjual dadah itu juga, bukan sekadar memberkas penagih dadah. Kerana pengedar dadah lebih merbahaya. Mereka yang pembawa kepada kemusnahan diri seseorang. Daripada tidak tahu menahu tentang dadah terus terjebak dengan dadah. Mereka yang mengedar dadah ini biasa nya seorang yang pandai memperdaya orang untuk membeli barangan mereka. Kuatkan lah pengawasan terhadap perkara ini dan jangan memandang enteng tentang perkara ini. Dan golongan muda jangan lah muda terpedaya dengan benda “boleh hilang kan stress” ni. Boleh bawak maut adalah. Fikir lah masa depan anda dengan sebaiknya.

 390 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button