Business Services

Mengapa GLC & GLIC tidak mengutamakan bakat tempatan?

Gino MarvelaYesterday at 3:27 PM

Harapnya si lebai kelarah keluar IJN bulehlah pi Dewan Parlimen. Rupanya pi jumpaq umno baru & bn di ataih pentas BN bertanding di N9. Takpalah, itu hak demokrasi lebai berpolitik. 😆

GM biarkan hal polemik tersebut seketika…

Apa yg perlu GM utarakan hari ini ialah berkenaan isu sykt GLC & GLIC yg mengajikan warganegara asing mengikut kontrak. Pihak kerajaan perlu melihat isu ini terlebih dahulu, bukannya melarang utk mengajikan warganegara asing berpermit ini sebaliknya utamakanlah pekerja tempatan!

Kalian sendiri mengetahui ketika Zahid Hamidi jadi TPM suatu ketika dahulu, mereka umumkan 1.4 juta bangladesh di bawa masuk utk di serap kepada agensi2 GLC & GLIC ini di bawah satu sykt. Dan karya di sini pernah dedahkan komisyen untuk 1 warganegara asing masuk ke sebuah sykt kroni harganya RM1800-RM3000 per kepala.

Kemana sumber yg di serapkan ? Plus + Petronas adalah antara yg menjadi sasaran, belum lagi di bahagian industri pembinaan. Pabila pihak Plus & Petronas baca di sini, mereka kan nafikan ianya berlaku. Untuk makluman, ia telahpun berlaku sebelum 2013 lagi.

GLC & GLIC ini pula serahkan kepada sebuah sykt pengambilan tenaga kerja asing, kemudian sykt pengambilan ini serahkan kepada vendor. Vendor inilah menjadi pengantara antara (Pembekal utama – Vendor – GLC).

Penapisan petronas contoh di Pengerang Johor, Tangga Batu Melaka & Paka Terengganu, kebanyakannya terdiri dari pekerja asing. Pabila rakyat sendiri cuba minta, persepsi “Melayu Malas” di gunapakai oleh parti politik Kleptokrasi tersebut di zaman mereka memerintah. Untungnya ialah sykt pembekal utama & vendor.

Rakyat negara Malaysia berada dalam kesempitan, pabila kontrak 1.4 juta pekerja asing di berikan suatu ketika dahulu… warganegara kita sendiri tertekan.

Pabila tertekan, pengaliran wang negara mencurah pergi ke negara luar, kurang pengaliran @ kuasa pembeli dalam negara sendiri…akhirnya Malaysia kini bawah pentadbiran baru terpaksa hadapi pelbagai masalah kritikal.

Oleh itu kepada pimpinan PH sekalian yg memegang tampuk Putra Jaya, silakan lihat & kaji kembali masalah sebegini. Peluang mesti lebih di berikan kepada warganegara sendiri berbanding warga asing kontrak. Jika GM paparkan gambaq dalaman pemprosesan Petronas, Petronas itu sendiri kan termalu. Jadi cukup ulasan bertulis ini agar Kerajaan Persekutuan ambil langkah2 drastik perbaiki hal tersebut.

Negara Perindustrian 4.0 tidak akan berjaya apabila warganegara asing kontrak ini memenuhi kuota pekerjaan tempatan. Wang negara kita mengalih keluar, kurang kuasa beli dalaman, rakyat tersepit akibat masalah kehidupan dan sebagainya.

Hujan emas untuk warganegara asing, hujan batu habih pecah terkena kepala rakyat sendiri. Melaung & meraung sang ketuanan lebai & kleptokrasi menjerit cina…cina…cina, kepala pecah pergi hospital jumpaq doktor cina DAP. Doktor melayu dok celah semak training cucuk badan sebelum cucuk org lain. 

Masalah sosial perlu di hilangkan dengan “Education, dan Pekerjaan” agar mereka buleh berubah. Keistimewaan kepada warganegara asing tanpa terkawal, menjadikan masalah sosial di kalangan bangsa Melayu kita sendiri menjadi barah.

Insyaallah, negara Malaysia ini kan pelahan2 pulih & jadi lebih baik di masa kan datang.

Yang berkarya:
Gino Marvela aka Gin Marvel.

 144 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button