Education

Oman bans four Malaysian universities over alleged ‘academic, administrative abuse’

Reference: https://www.nst.com.my/news/nation/2017/10/286628/update-oman-bans-four-malaysian-universities-over-alleged-academic

Berikut merupakan salah satu reaksi daripada unidentified netizen mengenai isu tersebut. Tuan/Puan pembaca disilakan membuat ulasan atau memberi komen diruang yang telah disediakan di bawah.

Oman hantar penyiasat diam2 ke Malaysia utk teliti IPTS di sini yg byk menipu.

Menurut beberapa orang pensyarah di Lim Kok Wing, tuan punya universiti tersebut sangat kejam kpd staf tempataj dan lebih2 lagi kpd staf Melayu. Baik kaki tangan admin mahu pun pensyarah. Lagi kejam terhadap pensyarah2 part time. Gaji bulan julai baru byr pada oktober.

TS Lim sendiri sgt kasar dgn maki hamun kpd pensyarah2 yg tidak bagi lulus kpd pelajar2 timur tengah terutama pelajar dari Iran. TS Lim sangat jaga pelajar2 asing keranan mahu jaga nama universitinya kononnya pelajar2 itu semua adalah paymaster.

Di khabarkan LKW juga mendapat banyak terima pelajar dari kerajaan Iran. Dengan itu pelajar2 yg sudah gradute dari Irang diambil bekerja dengan LKW sebagai penolong Pensyarah dan admin staf sehingga jumlahnya melebihi jumlah staf tempatan. Alasannya staf luar tidak ada komitment keluarga dan murah.

Menurut pensyarah2 yg dtg berjumpa kami mengatakan mutu ULKW adalah indah khabar dari rupa. Fasaliti tidak segah promosi.

Sekrang Oman sudah kesan apa yg berlaku ULKW. Pelajar mudah diluluskan. Yang penting pelajar luar akan suka ke ULKW kerana gerenti lulus.

Apa ke jadah lagi kerajaan mahu hantar pelajar tempat ke ULKW di sini mahu pun di UK?

Byk lagi perkara2 yg menjijikan berlalu di ULKW. Kerajaan kena pantau. Jangan ingat TS Lim boleh berani beri kata dua kpd Tun M atas tujuan nak bodek kerajaan Najib, JPA dan Mara hantar pelajar ke ULKW.

Akan didedahkan lagi masalah di ULKW. Kepada ibu bapa Melayu, hentikan hantar anak ke Univerisit Lim Kok Wing.

 132 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button