Letters

PENUMPANG LUPA DARATAN

1. ‘Seperti Belanda Minta Tanah , Dah Bagi Betis Nak Paha Pulak’.

2. Itulah ragam hampir kesemua mereka yang diangkat sebagai Sultan; malangnya mereka ini hanya mahu mendapat kesenangan TANPA perlu berusaha seperti rakyat biasa; apa yang lazim didengar ialah “ Beta Murka atau Sultan Murka” jika sekiranya permintaan mereka tidak dilayan.

3. Mereka tak puas – puas meminta itu dan ini seolah – olah harta yang menggunung yang dikumpulkan boleh melindungi mereka di alam barzakh ( kubur ) dan di akhirat kelak.

4. Bukan itu sahaja, apabila meninggal, jenazah mereka hanya dikafankan dengan kain berwarna putih sahaja, bukan kain kuning. Segala harta terkumpul tidak dibawa bersama.

5. Tidak seorang pun termasuk anggota Askar Timbalan Setia atau Johor Military Force ( JMF ) yang akan menjadi pengawal peribadi ketika di liang lahat nanti.

6. Tugas utama Mufti Johor dan Dato’ Nooh Gadut, Penasihat Agama Sultan ialah memandu mereka ( Sultan dan keluarga ) ke jalan yang dituntut Allah.

7. Mereka bertanggungjawab menasihat Sultan BUKAN membisu sahaja kerana takut hilang jawatan; ulama KENA BERCAKAP BENAR.

8. Dari dulu hingga sekarang rakyat khasnya rakyat Johor tak putus – putus didendangkan dengan karenah Sultan dan ahli keluarganya.

9. Dari penipuan hinggalah kezaliman dan pembunuhan – itulah mercu tanda atau ‘trade mark’ Kesultanan Johor.

10. Peristiwa bagaimana bapa Sultan sekarang, Sultan Mahmood Iskandar mencederakan malah membunuh beberapa orang rakyat sesuka hati masih terbayang dalam ingatan.

11. 10 tahun dahulu Raja Muda yang kini bergelar Tengku Mahkota Johor (TMJ) dengan dibantu oleh beberapa orang pengawal peribadinya daripada JMF telah mencederakan dengan teruk cucu Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan.

12. Walaupun Tengku Nadzimuddin telah membuat tidak kurang 10 laporan polis tetapi sehingga kini kes itu ditutup begitu saja.

13. Jika Perdana Menteri mahu kes Pastor Raymond Goh dan Amri disiasat semula, MENGAPA TIDAK kes Tengku Nadzimuddin? APA ISTIMEWANYA TMJ ini sehingga polis ketika itu sanggup melindungi perbuatan keji itu; SIASATAN SEMULA MESTI DILAKUKAN SEGERA.

14. Difahamkan tidak berapa lama dulu beberapa orang termasuk seorang pemain bola telah dipukul oleh TMJ; pun polis tutup mata dan telinga saja.

15. Mungkin Ketua Polis Negeri dan beberapa Ketua Polis Daerah harus ditukar dengan pegawai yang lebih berani dan adil dalam menjalankan tugas – bukan semata-mata menjadi orang suruhan Istana sahaja.

16. RAKYAT MENUNTUT PERLINDUNGAN DAN KEADILAN.

17. Sejak menjelang pilihanraya umum ke 14, kedua-dua anak beranak ini telah mencampuri politik; mereka menyerang Tun Mahathir bertubi-tubi dengan pelbagai tohmahan.

18. Kini sekali lagi mereka khususnya TMJ bersikap kurang ajar dan biadap terhadap Perdana Menteri yang dipilih rakyat; sepatutnya beliau menunjukkan sifat baik yang boleh dihormati.

19. ‘Burung Gagak Itu, Walaupun Dimandikan Dengan Sekolah Air Mawar Sekali Pun Tidak Akan Menjadi Putih Bulunya’.

20. Begitu juga ‘Seekor Anjing, Meski Dirantai Dengan Emas Pun, Nescaya Berulang-Ulang Juga Ke Tempat Najis’.

21. Pepatah ada menyebut ‘BAGAIMANA ACUAN BEGITULAH KUIHNYA’.

22. Mungkin darah lanun Bugis ( Wallahhualam ) masih mengalir di tubuh mereka yang menampakkan tingkahlaku dan perangai mereka sedemikian itu.

23. Mengikut sejarah , sebenarnya Tengku Ibrahim ( apatah lagi dari kacukan Bugis dan British ), Sultan sekarang sehingga datuk moyangnya Sultan Abu Bakar Ibrahim BUKAN dari keturunan Sultan yang sebenar.

24. Daeng Abdul Rahman seorang keturunan Bugis yang berasal dari Kepuluan Sulawesi, Indonesia yang telah diberi kepercayaan sebagai Temenggong atau Menteri Keselamatan oleh Sultan ketika itu telah belot terhadap Sultan yang melantiknya.

25. Tindakan beliau mengenepikan Sultan adalah hasil pakatan sulit beliau dengan pihak penjajah British.

26. Selepas meninggal dunia tempat beliau diganti oleh anaknya, Daeng Ibrahim sebagai penjaga Negeri Johor.

27. Daeng Abu Bakar Daeng Ibrahim pula dipilih menduduki jawatan Temenggong menggantikan bapanya yang telah meninggal dunia.

28. Gelaran Temenggong yang digunapakai mulai 2hb Februari 1862 telah ditukar kepada gelaran Maharaja Johor.

29. Mulai 13hb Februari 1886 atas permintaan Temenggong Abu Bakar, Ratu Victoria atau Queen Victoria, Great Britian bersetuju gelaran Maharaja Johor ditukar kepada Sultan Johor.

30. Cuba bayangkan bagaimana seorang pendatang Bugis yang pada mulanya menjadi orang kepercayaan Sultan sebagai Temenggong akhirnya sanggup menggigit tangan yang menyuap makanan ke mulutnya; dari jawatan Temenggong akhirnya menjadi Sultan.

31. Beliau yang dilahirkan di Teluk Belanga , Singapura telah mendapat pelajaran awal dari sebuah sekolah yang diusahakan oleh British.

32. Gaya hidupnya yang lebih British dari British itu telah menyebabkan beliau digelar Sir Albert Backer.

33. Perlembagaan Negeri Johor yang dibangga-banggakan oleh Sultan Ibrahim kini sebenarnya adalah Perlembagaan British yang diubah-suai bagi kepentingan Abu Bakar dan keturunannya sehingga sekarang.

34. Oleh kerana masa itu tidak wujud Dewan Negeri bagi membincangkan Perlembagaan tersebut, ditambah pula majoriti rakyat ketika itu adalah nelayan dan petani yang kais pagi makan pagi, maka segala kata Sultan mesti dipatuhi dan dilaksanakan tanpa soal jawab.

35. Bukankah selepas kesemua Sultan termasuk Sultan Johor, yang pada mulanya menentang Kemerdekaan Negara menandatangani Perjanjian Kemerdekaan, Perlembagaan dan Undang Persekutuan MENGATASI segala undang – undang tubuh negeri?

36. Bagi menjaga kepentingan keluarga, beliau telah mengisytiharkan keturunan darah daging beliau akan terus menjadi Sultan Negeri Johor sehinggalah selagi ada bulan dan matahari.

37. Sir Albert Backer atau Sir Abu Bakar Daeng Ibrahim yang meninggal di kota London pada 4hb Jun 1895 hanya dikebumikan di Makam Di Raja Johor 3 bulan kemudian iaitu pada 7hb September dalam tahun yang sama – terserahlah kepada alim ulama khasnya Mufti memberi ulasan atau penjelasan berhubung kelewatan mengkebumikan jenazah orang Islam itu.

38. Difahamkan keluarga SEBENAR KETURUNAN Sultan Johor masih berada tetapi atas sebab – sebab tertentu pihak media khususnya TIDAK DIBENARKAN menceritakan perkara yang sebenar.

39. Terserahlah sama ada Sultan yang sekarang ini yang BUKAN dari darah Raja mahu mengundurkan diri atau sebaliknya, rakyat Johor boleh membuat keputusan memulihkan Sultan sebenar.

40. Hanya melalui pungutan suara atau referendum di kalangan rakyat Johor yang berhak membuat penentuan sama ada mahu berajakan seorang keturunan Bugis yang belot terhadap Sultan atau mahukan seorang Sultan yang dari keturunan Raja yang sebenar.

41. Sultan dan keluarganya adalah TERTAKLUK kepada Perlembagaan dan undang – undang Negara.

42. Bak kata Tun Mahathir, Perdana Menteri, sesiapa yang melakukan kesalahan termasuk mereka yang berada di istana pasti akan ditangkap dan dihukum.

43. Dengan amaran Perdana Menteri itu khusus kepada mereka yang terlalu celupar dan biadap, rakyat Johor TIDAK perlu takut mengeluarkan pandangan mereka terhadap Sultan yang BUKAN BERDARAH RAJA itu.

44. TANPA RAKYAT MAKA TIDAK ADA RAJA.

45. Pedulikan mereka yang menjadi tali barut; mereka ini akan mengutuk, menakut-nakutkan rakyat yang dahagakan kebenaran.

46. Semoga Ibrahim dan anaknya Ismail mengambil tindakan mahkamah terhadap saya diatas tulisan ini, namun saya yakin ‘Anak Kambing Tidak Akan Jadi Anak Harimau’.

Terima Kasih.

Source: https://www.facebook.com/kcdmalaysia/posts/2331322380288751?__tn__=K-R

 817 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button