Opinion

Sampai bila kita nak bergantung kepada FDI?

CnP dari fb sahabat.. CEO2 MDEC yg suka ambil jalan shortcut elok fikir semula… we hv a few example to success.. like Huawei… ZTE.. ..yes it is quite slow.. but everyone is slow n steady as well.. 😅😅😅

*******👇👇👇********

Baca ini dengan teliti. Saya ada post mengenai fdi ni beberapa minggu lepas.

Yer, kerajaan dapat quick money from taxes.

Yer, maybe kita dapat guna latest tech dari top companies dgn harga yg sgt mahal.

Yer, fresh grad dpt keje dgn gaji rm3k above (around 800 usd, maybe gaji cleaner kat sana).

Yer, experience technical guy dpt kerja dgn gaji above rm10k sebulan yg sgt susah if nk dpt kalau keje dgn local companies. Walaupun kena perah habis habis. (which is hanya 2500k usd, kat us intern pun diaorg ada yg bayar 6000k usd).

Yer, kt dpt glamour n pemimpin masuk paper n top tech portal

Yer, ahli politik dpt claim itu dan ini.

Yer, mdec blh claim diaorg meet kpi.

TETAPI

Local companies yg struggle nk buat produk sndiri dgn kos rnd yg sgt tinggi akan kelihatan ketinggalan.

Ketinggalan bukan kerana produk tidak hebat, tetapi tidak memiliki marketing dan lobby yg gila gila mcm top giant company.

Pengguna akan terus membayar harga yg mahal untuk teknologi. Kerana produk import sememangnya lebih mahal kerana bukan dimiliki oleh kita dan bukan dibuat dgn asas kefahaman dari anak tempatan.

Fdi cawangan malaysia hanya akan buat kerja produk design n development. Ada design pun dah kira untung. Jauh sekali mereka akan meletakkan core rnd center mereka di malaysia.

Jadi apa? Jadi engineer kita yg hebat hebat hebat akan jadi kuli. Yer, sy guna istilah kuli profesional. Yer kuli yg buat kerja routine yg tidak menggunakan sepenuhnya kemahiran dan pengetahuan yg mereka balajar.

Research di ipt tempatan akan bertambah kelihatan ketinggalan. Dan menjadi punching beg utk dipersalahkan kerana katanya too theoritical. Why? Sbb tak ada ruang or laluan utk semua ini disalurkan ke dunia practical kerana kos produk prototypng rnd di industri yg tinggi dan tak mampu ditanggung oleh syarikat local.

Risiko utk tewas dgn penguasaan fdi asing terlalu tnggi. Teknologi adalah perlumbaan. Mereka dtg dgn modal berskala negara. Seolah satu penjajahan moden. Jenama mereka kelihatan sgt gah dan hebat. Dgn sokongan kerajaan Malaysia, kerajaan sendiri telah membantu untuk melemahkan industri tempatan, terimakasih.

Rakyat akan terus kagum dengan produk asing. Sebab apa? Sebab pemimpin yg berfikiran tahun 90an. Yer, policy yg agak recycle oleh pm ke 7 mengikuti beberapa idea pm ke 4. Sedang zaman berubah,ramai local genius yg sgt hebat. Local companies mampu utk mendunia. Kita memerlukan arkitek utk semua ini.

Kita akan terus membangun rasa inferior dgn produk local. Rasa kurang yakin,rendah diri,masih lg tgk imported produk better,etc etc. Sbb policy gov yg sgt memandang tinggi fdi luar.

CADANGAN SAYA

1. Stop all this fdi. We finally will go nowhere with this. Everything need time and tempo. 
2. Give fund to tekno usahawan yg berkemampuan dan amanah. Bg mereka big fund utk develop dan hire the best local engineers dgn gaji yg kompetitive.
3. Open ipt to industries. Buang all birokrasi. Allow lecturer to freely jadi consultant to any local tech companies.
4. Company blh access ipt freely. Fund lebih mudah nk trn xyah hanky panky process yg tidius. 
5. Kumpul local talent yg betul betul terror.bagi fund byk kat diaorg utk lead. Yg betul betul terror. Bukan yg terror sembang. Kaki sembang mmg ramai tp sbnrnya x reti. Reti present slide je. Real hardcore techical is there. A lot. Yer,a lot.
6. Understanding kat ipt. Skills kat industries. Kefahaman is transferred from ipt to companies. Skills is sebaliknya. Kena ada byk forum on this. Engneers kat company blh masuk kelas free.

Wallahuaklam. Maaf if ada yg terkasar. Sy sekadar meluahkan rasa dari sedikit pengalaman bekerja di beberapa syarikat,mengajar di ipt dan terlibat dlm inovasi dan startup.

Credit to : 
Muhammad Saufy Rohmad

 119 Total Page Views,  1 Views Today

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button